Destacats
Carret

Articles: 0
Preu: 0,00 €

Facebook


Butlletins

Per rebre el nostre butlletí només ha de proporcionar-nos el seu correu electrònic:Si pel contrari vol deixar de rebre el butlletí Ediwebshop introdueixi el seu correu aquí:
 

Barcelona i el gran comerç d'orient a l'edat mitjana

Barcelona i el gran comerç d'orient a l'edat mitjana
Damien Coulon

PVP:

34,9 €
Als segles xiv i xv, la ruta de Llevant va atraure nombrosos comerciants occidentals, que hi varen fer cap per adquirir les preuades espècies vingudes de l’Àsia. Entre aquests mercaders, els historiadors han gairebé negligit els barcelonins, que aquesta obra estudia emprant una documentació rica i en bona part encara inèdita. 
Amb el suport del seu sobirà i dels consellers de la capital catalana, aquests negociants es feren amb una flota nombrosa que els permeté d’establir relacions productives d’importació-exportació amb el sultanat mameluc d’Egipte i de Síria. En general, aquests homes de negoci experimentaren una ascensió social remarcable que estimulà la seva fam de poder en el si de la ciutat, la qual cosa donà lloc a conflictes amb els membres de l’oligarquia municipal. En definitiva, malgrat la competència directa de Venècia i de Gènova, poderoses rivals, Barcelona s’afermà com a pol de primera importància en l’expansió comercial europea que es desplegà a través de la Mediterrània, el dinamisme de la qual torna a qüestionar la idea generalitzada d’una conjuntura econòmica profundament i llargament deprimida durant «la tardor de l’edat mitjana».
 
Descripció de l'obra
En aquesta obra, Damien Coulon analitza el paper destacat que va tenir el port de Barcelona des de 1330 fins al voltant de 1430 en el gran comerç mediterrani, i de manera particular en el de les espècies, amb l’imperi mameluc, és a dir, Egipte i Síria-Palestina.
La primera part de l’obra estudia el paper de la política pontifícia, la diplomàcia desplegada per la corona d’Aragó per emmarcar aquestes activitats comercials amb l’Orient i la flota utilitzada. 
La segona està dedicada al negoci pròpiament dit. S’hi analitzen les tècniques mercantils i els contractes comercials de comanda que permeten conèixer quins productes exportaven els catalans a Egipte i Síria. Els draps constituïen el principal article comercialitzat. A més d’aquest producte, s’exportaven també altres mercaderies precioses com la plata, en forma de lingots, monedes o vaixella, i també corall, safrà, articles alimentaris de menys valor, com la mel, la fruita seca o l’oli, i també pell i antimoni. 
La tercera part de l’obra analitza el component humà que anima aquests intercanvis amb l’Orient. Hi trobem, a més de jueus i judeoconversos, corredors, banquers, apotecaris, drapers i pelleters. Els rics negociants que controlen el tràfic amb l’imperi mameluc pertanyen a l’elit mercantil de Barcelona. El comerç de l’Orient, font de la seva opulència, constitueix per a ells un mitjà de promoció social. 
L’autor conclou que, en el curs del període estudiat, Barcelona va ser un centre econòmic de primer ordre que dominà importants espais mediterranis, en competència amb Venècia i Gènova.
 
Autor
Antic membre de la secció científica de la Casa de Velázquez, Damien Coulon és catedràtic d’història medieval a la universitat Marc-Bloch-Strasbourg II. 

Matèries associades
Valoració


1 2 3 4 5


Els usuaris han votat aquest article


Per a votar l'article desplaça't sobre les estrelles de puntuació i selecciona el nombre d'estrelles
amb les que vols puntuar.Comentaris 


Llibres relacionats

PVP:


21,5 €

Els catalans a Grècia
Aquesta obra constitueix una guia imprescindi... Detalls Afegir al carret
Novetat